Paddenstoelen

Voor het herfstnummer van Shoot (uitgave 26 oktober) schreef ik een artikel over het fotograferen van paddenstoelen. De meeste foto’s werden vorig jaar begin november genomen.  Dit jaar begon het paddenstoelenseizoen echter zéér vroeg. Onderstaand exemplaar werd halverwege augustus gefotografeerd  en daarom vond ik het wel leuk om de foto eveneens in het artikel te plaatsen.

Had ik beter niet gedaan. De foto komt in gedrukte versie niet over zoals het moet. Te flets en te weinig contrast. Niet de fout van Shoot overigens. Ikzelf had de foto wat helderder moeten maken, wat ik hier overigens in lichte mate gedaan heb. De foto blijft echter voor verbetering vatbaar en had wat extra flitslicht langs opzij had kunnen gebruiken.  Ik heb wel nog nooit zo’n druppelende paddenstoel gezien en weet nog steeds niet over welke exemplaar het precies gaat.

Overigens dacht ik dat het artikel te laat zou verschijnen door de vroege start van het seizoen en zeker na de afgelopen vorstnachten. Eergisteren zag ik echter nog bijzonder veel exemplaren op de Kesselberg nabij Leuven. Ook prachtige vliegenzwammen. En met het iets zachter weer dat we nu kennen moet het zeker nog lukken tijdens de volgende dagen.

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

11 gedachten over “Paddenstoelen

 1. Wel een speciale, net also iet in een pot honing is gevallen.
  Het blijft een bijzondere foto,
  en net daarom is ie ook mooi en belangrijk.
  Ik vind hem persoonlijk wel goed meevallen, alle aandacht gaat naar die goudkleurige druppels.

 2. Vind dat die afdruk in Shoot nog meevalt hoor.
  Ik zou met de vingers de onderkant willen afstrijken en vervolgens oplekken. Zo smakelijk ziet die er uit! Nog nooit gezien

 3. Bij toeval heb ik gevonden wat die druppels zijn: De kleurige druppels op de vruchtlichamen zijn guttatiedruppels. Guttatie onstaat doordat de paddenstoel tijdens het groeien overtollig transportwater (dat stoffen voor de groei vanuit het mycelium heeft aangevoerd) naar buiten perst. Op vochtige dagen verdampt dat water niet en blijven de druppels aan de Paddenstoel hangen. Maar als de paddenstoel snel groeit, blijven de druppels ook hangen bij droog weer, omdat de verdamping de snelheid van het uitpersen van water niet bijhoudt.
  In een artikel van Vroege vogels werd een foto getoond van een Pruikzwam met druppels en in een reactie wist men te vertellen wat het was: http://vroegevogels.vara.nl/Foto-detail.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1%5Buid%5D=39375&cHash=85a99da9bab59540754a0d6eb9414d18

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: