Fotogeniek Belgie = beste fotoblog van het jaar!/?

Het was al een hele verrassing wanneer ik na 1 week vernam dat mijn amper 2-jarige blog van Fotogeniek België in de tussenstand bij drie hoogst genoteerden stond. Verbazing alom echter wanneer ik gisteren tijdens de ‘site van het jaar’ prijsuitreiking in Gent de eerste prijs voor de categorie fotoblogs in ontvangst mocht nemen!

Toegegeven, ik stond aanvankelijk wat sceptisch tegenover deze wedstrijd omdat ik er heilig van overtuigd was dat je slechts een serieuze kans maakte wanneer je heel je netwerk zou aansporen om een stem uit te brengen. Dat heb ik voor 0,00% gedaan. Het bleef beperkt tot een bericht  in mijn blog. Stemmen ronselen zal  uiteraard helpen, maar is dus zeker niet noodzakelijk. Wellicht heeft het te maken met het feit dat er maar liefst 77.516 mensen één of meerdere stemmen hebben uitgebracht. Probeer daar maar eens een draai aan te geven 😉

Is Fotogeniek België daarmee nu echt de beste fotoblog van het jaar? Zeker niet! En nee, dit is geen valse bescheidenheid.  Hoeveel criteria zijn er niet waarop een fotoblog beoordeeld kan worden? Kwaliteit van de foto’s, originaliteit, teksten, lay-out, technische uitleg, aantal berichten, enz, enz. Elk van de andere genomineerde blogs scoort op minstens één aspect zeker beter dan mijn blog. Maar omdat vele stemmen afkomstig waren van nieuwe bezoekers die op mijn blog terecht kwamen via de nominatielijst van Clickx ga ik er graag van uit dat die eerst en vooral naar de beelden keken. Misschien was het wel de nieuwe header met een rij koeien, Koekelberg en een aartslelijk appartementsgebouw- kan het nog Belgischer-  die de bezoeker charmeerde? Was het de variatie van natuur, landschap- en straatfotografie die het ‘m deed? Ik weet het niet onmiddellijk, maar als freelance fotograaf hoop je steeds dat de beelden die je maakt zo veel mogelijk mensen kunnen aanspreken. Dan kan ik natuurlijk alleen maar heel gelukkig zijn met deze eerste prijs.

De prijsuitreiking in Gent was best gezellig en niet in het minst dankzij een aangename babbel met steven (Gekiekt), Serge en Monica. Ik was wel even het noorden kwijt was wanneer Lucas Van Den Eynde mij onverwachts de microfoon onder de neus duwde met de vraag “wat maakt Belgie zo fotogeniek ? ” Omdat ik vrees dat mijn antwoord niet geheel duidelijk overkwam, heel kort: Je vindt geen plaats in de wereld met dezelfde oppervlakte als België waar je als fotograaf zo’n grote diversiteit aan steden, landschappen, evenementen en noem maar op kan voorgeschoteld krijgen.

Rest me nog iedereen die een stem heeft uitgebracht  van harte te bedanken. Niet in het minst al mijn vaste trouwe bezoekers want die hebben uiteraard ook een belangrijke steen bijgedragen tot dit onverwachte resultaat.  De commentarenmogelijkheid heb ik terug geopend zodat ik uitgebreid gefeliciteerd kan worden 😉  Heb je overigens een bepaalde mening over deze wedstrijd, zeg het dan. Een opmerking over één van de vorig beelden, ga je gang. Een plaats in de wereld zo groot als België die wél meer te bieden heeft als ons landje, ik ben benieuwd!

De uitslag:

1. Fotogeniek België
2. Wannabes
3. Jimmy Kets
4. Serge Van Cauwenbergh
5. Lisa Van Damme
6. Gekiekt
7. Isabel Pousset
8. Arturian
9. Squeeze The Lime
10. Jens Mollenvanger

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

41 gedachten over “Fotogeniek Belgie = beste fotoblog van het jaar!/?

 1. Proficiat. Well done!
  Lijkt me wel een kick te geven als je zoiets wint. Wordt uiteindelijk door peers verkozen en dan is de voldoening des te groter, vermoed ik. Nee?
  Wel jammer dat je de commentaarfunctie had uitgezet… Snap nog steeds niet goed waarom 😦
  S.

 2. Yes, yes, yes, youhou Koen, ik wist ’t (bijna althans) dat er een dikke kans in zat dat je dit goed zou beëindigen. Maar de eerste stek, dat had ik nu ook niet echt in mijn pronostiek staan, alwaar… Natuurlijk heb ‘k nu zitten: dit grapje kost mij een serieuze pint. Deze pint werd beloofd indien je binnen de 7 uitverkorenen zou terecht komen. En verdient hoor !!! Dus bij de eerst volgende ontmoeting …..

 3. Hoi Koen,

  Ook een dikke proficiat van mij. Je weet al wel dat ik van de eerste dag dat ik op jou blog terecht kwam verliefd was op fotogeniek Belgie. De naam alleen al vind ik prachtig gevonden en jou foto’s, tja, daar heb ik gewoon géén woorden voor.
  Dus die eerste plaats heb je, volgens mijn bescheiden mening, dubbel en dik verdiend!!!
  Ben trots dat ik met fotogeniekmalle.be je virtuele kleine zusje mag zijn… 🙂

  groetjes,
  Martine.

 4. He, he, eindelijk. We kunnen weer commentaar geven. ’t Werd tijd. Prachtige beelden voorbij zien komen en niets erover kunnen zeggen…. 😉

  Zonder gekheid. Van harte gelukgewenst. Voor mij is ie verdiend. Prachtige beelden met prachtig commentaar. Ik kom graag ff langs.

 5. Koen ik volg je Fotogeniek België al een hele tijd en kan niet anders zeggen dat het zonder meer verdiend is.
  Een hele dikke en verdiende proficiat dus vanuit Noord-Brabant.

  Houdoe,
  Jacky

 6. Proficiat met deze eerste prijs. Een enorme waardering toch! Doe zo verder!!! Was dit in de Handelsbeurs? Wij zaten maandagavond in restaurant Ha en zagen Lucas van den Eynde daar.

  Een trouwe bezoeker

 7. tuurlijk zou dat lukken, Koen! die eerste prijs!
  het is voor mij bij jou die unieke combinatie van je estetisch op en top kwaliteitsvol aanbod, je diversiteit in onderwerpen, je steeds weer terugkerende originaliteit (en standpunten) van zovele plekken die al reeds zovele malen platgefotograafd zijn.. je zin voor perfectie! je nog …zoveel meer!
  DOE ZO VOORT dus…

 8. Proficiat Koen, je “boert” goed vooruit.
  Ik sta met mijn blog op een laag pitje, omdat zoveel andere dingen de voorkeur krijgen op dit ogenblik, zoals oa academie en tentoonstellingen.
  groeten
  Manu

 9. Een dikke proficiat Koen! Twee maal bingo dit jaar, dat kan al niet meer stuk hé! Ben blij dat we weer commentaar kunnen leveren op je prachtige foto’s. Je blog is een bron van inspiratie voor mij. De kwaliteit en originaliteit van je foto’s benaderen is evenwel nog wat anders 😦 .
  Groetjes
  Guido

 10. ” van harte gefeliciteerd ” koen,
  ik denk dat het een welverdiende prijs is:-)

  en ik sta der hélemaal achter:-)

  een héél erg bijzondere ervaring denk ik, en ik ben erg héél erg blij dat je de reactiemogelijkheid weer hebt open gezet,want het was maar een kale bedoening zo zonder reacties vond ik:-)
  maar ik begrijp je reden wel hoor:-)

  ga je je overwinning uitgebreid vieren:-)

  * flesje bubbels opentrek*

  “kling kling ” op jouw succes

 11. Ik stel me soms de vraag hoeveel uren per week jij fotografeert. Maar wat het ook moge zijn, het levert heel mooi werk op en een terechte waardering. Het is mooi om te zien hoe jij de zaken en plaatsen die wij door ons hectische leven gewoon voorbij lopen, voor ons zo mooi in beeld brengt. Jij doet ons eens stilstaan en dat doet een mens verschrikkelijk veel deugd!

 12. Dik verdiend! Ik geniet enorm van je prachtige beelden.
  Toch wel een opmerkelijk resultaat want de Alexaranking (en dus bezoekersaantallen) van je blog is heel wat lager dan sommige andere genomineerden

 13. @ Pieter:
  Voor alle duidelijkheid:
  De Alexaranking is ALLEEN maar representatief voor pakweg de 100.000 meest bezochte websites ter wereld. Waarom? Heel eenvoudig omdat alleen de bezoekers die een Alexa toolbar gebruiken geteld worden. Ken jij zo iemand? Vooral in Belgie zijn er zéér weinig internetgebruikers die zo’n toolbar hebben geplaatst. In landen zoals Thailand is dat weer anders.

  Anders gezegd, wil je de Alexaranking van je website spectaculair doen stijgen, dan volstaat het om aan een 10-tal kennissen te vragen om de Alexa toolbar te plaatsen en regelmatig je website te bezoeken. Stel dat gemiddeld 1 op de 200 Belgen zo’n toolbar heeft, dan lijkt het voor Alexa dat je website opeens 2000 bezoekers meer heeft… zo nauwkeurig is de Alexaranking dus 😉 en het is algemeen bekend dat er op die manier heel veel websites hun ranking kunstmatig opdrijven.
  Daar bovenop komt nog dat voornamelijk internetfreaks de toolbar gebruiken en dus de grootste groep algemene internetgebruikers zelfs niet in rekening wordt gebracht.
  Vergeet dus die Alexaranking. Alleen voor websites die sowieso dagelijks tienduizenden bezoekers aantrekken werkt het min of meer representatief en dan nog.

  Gefeleciteerd met deze award, Koen!

 14. Proficiat, verdiend, wat mij betreft!
  Omwille van de diversiteit, het kwalitatieve niveau van de foto’s en de tijd die je er in steekt.
  Ik vind jouw denkpiste heel correct: het is inderdaad niet omdat je een award wint dat je daarom effectief de beste bent.
  Ik vind het wel enorm super dat iemand die 0,0 doet wint, omdat het inderdaad zo is dat vele anderen wellicht hun vrienden en kennissenkring aansporen om te stemmen.
  Dat wijst ergens wel op de overtuigingskracht waarmee voor jouw blog gekozen werd.
  Persoonlijk vind ik dit soort initiatieven niet slecht, hoor. Het is een middel om eens een ongekend blogje te leren kennen en voor de winnaars of de shortlist in het algemeen is het toch een verdiende erkenning.
  Geniet van de roem 🙂

 15. Wel, ik ben één van die bezoekers die sinds enkele weken je blog heeft ontdekt via de wedstrijd. En ik ben daar zeer gelukkig mee… 🙂 Je foto’s zijn prachtig om naar te kijken, en inspirerend om zelf terug wat meer te gaan experimenteren en zoeken naar mooie plaatsen. Je blog verdient deze prijs! Proficiat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: