09-06: de Schelde bij Sint-Amands.
update 15/06: Voor de geïnteresseerden: lees zeker de dubbele reactie van Gert ! Duidelijke uitleg en een mooie verklaring hoe het komt dat je midden op de dag soms de tijd hebt om een bliksem rechtstreeks en zonder statief (korte sluitertijd) te fotograferen.
Mits wat geluk…
geweldig koen ,
maar kijk je wel een beetje uit:-)
heb al verscheidene foto’s van bliksems gezien, maar de eerste met weerkaatsing in het water; persoonlijk zou ik een crop toepassen waardoor het onderwerp nog beter op de voorgrond komt, links boven denk ik persoonlijk dat er nog iets kan weggeknipt
Heftig! het ging hier ook goed tekeer.
Echt een momentopname van die onrust van een bliksem tegen de rustige omgeving van de Schelde. Dat zit volgens mij in de mooie verdeling tussen rivier, het groen en het zwerk.
Waaw, mooi zeg.
Knap zo met dat water.
Waw, je moet het maar kunnen. Ik heb er altijd al van gedroomd om een ideale bliksemschicht te kunnen fotograferen, maar je moet echt wel op de seconde juist zijn om te trekken ! Schitterend !
@Maaike: je moet niet op de seconde juist zijn, vraag maar aan Koen hoe hij de foto heeft gemaakt.
Zijn in principe kleine diafragma’s om sluitertijd te verhogen tot enkele of tientallen seconden. Dan testbeeld maken om te zien tot hoeveel seconden je gewenste beeld niet overbelicht geraakt. En dan maar afdrukken, afdrukken en afdrukken en wachten tot die ene keer een bliksemschicht in beeld valt. De bliksemschicht is zo’n grote hoeveelheid aan licht dat deze altijd op je beeld zal weergegeven worden.
@ Daniel: De methode zoals jij uitlegt gaat alleen bij avond- of nachtopnames. Dan kan je inderdaad aan sluitertijden van enkele seconden geraken.
Hier was het midden op de dag en zit je steeds met (te) snelle sluitertijden.
Ik heb effectief tot op een seconde gereageerd 😉 Dat gaat wel degelijk hoor. Zo’n bliksem kan in sommige gevallen een seconde duren en als je dan paraat staat (met een groothoek minutenlang turen en wachten…), dan kan het lukken. Bij dit onweer was het na de derde bliksem raak. Bij de eerste twee was ik dus te laat (Jammer want de tweede was eentje met mooie vertakkingen)
Dat sommige bliksems overigens wat langer aanhouden zodat je tijdig kan reageren heeft misschien te maken met het soort bliksem (positieve ontlading? zie reactie van Gert)
Update 13-06: zie tweede reactie van Gert en dan wordt alles duidelijk 😉
Boenk erop zeg! Over het algemeen ook fijn licht in de foto.
Knappe foto hoor! Ik zou het niet durven ben enorm bang voor onweer.
Dit is echt een mooie!
Doet me denken aan war of the worlds.. there’re here!
Knappe foto! De weerspiedeling in het water maakt het helemaal af.
Koen dit is een prachtige plaat geworden.
En niet zeuren over (on)scherpte.
Een mooi weekend.
Houdoe
ja, de eerste keer dat ik een bliksem zie met een reflectie in het water. Dus een unieke plaat.
wie beoordeeld zo’n foto op scherpte… wat een sfeer… ik vind ze prachtig!
Hallo Koen, Fraaie plaat. Ik houd wel van die wijdse blik over het landschap. Het geeft een indruk die meebepaalt hoe de foto over komt. Je ervaart het landschap meer uit de foto. En een foto van bliksem met reflectie zie je niet dagelijks. Mooi.
Mooi! Dit lijkt mij trouwens een positieve ontlading te zijn. Je verwacht de meeste bliksemactiviteit àchter de langgerekte wolk (een arcus). Die markeert ongeveer de grens van de regen. Het overgrote deel van de bliksems zijn negatieve ontladingen. Ze gaan van de wolkenbasis naar de grond pal onder de bui. Positieve ontladingen zijn tot tien keer krachtiger. Ze komen uit de top van het aambeeld en kunnen soms kilometers voor de onweersbui uit inslaan. Ze zijn fotogenieker omdat ze niet worden “vertroebeld” door door de regen. In elk geval prachtig vastgelegd!
Bedankt voor deze uitleg! Heel interessant! Ik vraag me nu feitelijk af of dergelijke positieve ontladingen ook langer duren dan de negetieve. (tot een seconde schat ik..) Ik heb namelijk de tijd gehad om de bliksem te fotografen. (Reactietijd van een mens is toch steeds enkele tienden van een seconde)
Ik probeer het kort samen te vatten. Lucht is een slechte geleider. Er vormt zich bij onweer in de lucht stapsgewijs een bliksemkanaal dat zich vult met geladen ionen. Daardoor wordt de lucht in dit kanaal geleidend. Als het bliksemkanaal dicht genoeg bij de grond komt, springt vanuit de grond een vonk over, die zich razendsnel voortplant door het hele kanaal. Dat is de eigenlijke bliksem. Door de enorme hitte blijft de lucht in het bliksemkanaal een korte tijd goed geleidend. Daardoor wordt hetzelfde kanaal nog een paar keer snel na elkaar gebruikt om de wolk te ontladen. Soms zijn er dus 3 of 4 bliksemschichten binnen de seconde, die allemaal identiek dezelfde weg volgen. Door de traagheid van ons oog zien we dat soms als 1 langdurige bliksem, of als een bliksem die een paar keer “flikkert”. Als je als fotograaf een snelle reactietijd hebt, kan je daarvan profiteren. Je drukt af bij de 1ste ontlading en met wat geluk staat één van de volgende ontladingen, die tot enkele tienden van een seconde later volgen, prachtig op de foto!
Bedankt! En vermits ik de opname midden op de dag gemaakt heb (uit de losse hand met korte sluitertijd) heeft het geluk mij blijkbaar een handje geholpen.
Je kan er dus van overuigd zijn dat je de bliksem hebt, maar in werkelijkheid afdrukken tussen twee ontladingen door en dus zonder resultaat
Dit is knap als je dat kan een bliksem fotograferen. Ooit een reportage gezien van een fransman en die doet niks anders dan bliksems fotograferen. Van zodra hij ziet dat er een onweer op komst is, trekt hij zijn auto naar het middelpunt van het onweer en start op met toch wel risico van zijn leven. Maar je leeft gelukkig nog zodat we nog vele mooie foto’s te zien zullen krijgen.
Prachtfoto. En dit dan nog op de Schelde. Heb ik jarenlang gevaren. Prachtige rivier. Bezit zelf ook heel veel foto’s van … Deze vindt ik knap. En als ik je beschrijving lees moet je een engelengeduld gehad hebben.
Voor de geïnteresseerden: lees de dubbele reactie van Gert hierboven! Duidelijke uitleg en een mooie verklaring hoe het komt dat je midden op de dag soms de tijd hebt om een bliksem rechtstreeks en zonder statief (korte sluitertijd) te fotograferen.
Mits wat geluk…
Unieke foto. Heel mooi ook die reflectie in het water.
amai!
hoe lang heb je daar op moeten wachten?
knap hoor
Toch wel een tiental minuten.
Grappig was wel dat ik bij twee vissers stond die niet wilden geloven dat je rechtstreeks een bliksem kan fotograferen. Tot ik hen triomphantelijk het resultaat kon tonen 😉
Niet alleen kunnen genieten van een unieke foto maar ook nog heel wat bijgeleerd over bliksem. Als dit geen interessante blog is!
prachtige foto mooi met die reflectie in het water
Knap gevangen! Ook de uitleg is interessant om te lezen.
Wat een geweldig mooie kiekjes.
Dank je wel voor het delen.
Dag dag een heel fijn weekend.