Blog van Fotogeniek België / Fotografie Koen De Langhe

Thema: België

Sint-Amands

with 31 comments

09-06: de Schelde bij Sint-Amands. 

update 15/06: Voor de geïnteresseerden: lees zeker de dubbele reactie van Gert ! Duidelijke uitleg en een mooie verklaring hoe het komt dat je midden op de dag soms de tijd hebt om een bliksem rechtstreeks en zonder statief (korte sluitertijd) te fotograferen.
Mits wat geluk…

Sint-Amands 02

Written by Koen

juni 11, 2009 bij 2:33 pm

31 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. geweldig koen ,
  maar kijk je wel een beetje uit:-)

  klaproos

  juni 11, 2009 at 7:43 pm

 2. heb al verscheidene foto’s van bliksems gezien, maar de eerste met weerkaatsing in het water; persoonlijk zou ik een crop toepassen waardoor het onderwerp nog beter op de voorgrond komt, links boven denk ik persoonlijk dat er nog iets kan weggeknipt

  Frans Van Nyverseel

  juni 11, 2009 at 7:53 pm

 3. Heftig! het ging hier ook goed tekeer.

  Harry de Rooij

  juni 11, 2009 at 8:47 pm

 4. Echt een momentopname van die onrust van een bliksem tegen de rustige omgeving van de Schelde. Dat zit volgens mij in de mooie verdeling tussen rivier, het groen en het zwerk.

  Steven V

  juni 11, 2009 at 8:56 pm

 5. Waaw, mooi zeg.
  Knap zo met dat water.

  pieterbie

  juni 12, 2009 at 5:08 am

 6. Waw, je moet het maar kunnen. Ik heb er altijd al van gedroomd om een ideale bliksemschicht te kunnen fotograferen, maar je moet echt wel op de seconde juist zijn om te trekken ! Schitterend !

  maaike

  juni 12, 2009 at 6:53 am

  • @Maaike: je moet niet op de seconde juist zijn, vraag maar aan Koen hoe hij de foto heeft gemaakt.
   Zijn in principe kleine diafragma’s om sluitertijd te verhogen tot enkele of tientallen seconden. Dan testbeeld maken om te zien tot hoeveel seconden je gewenste beeld niet overbelicht geraakt. En dan maar afdrukken, afdrukken en afdrukken en wachten tot die ene keer een bliksemschicht in beeld valt. De bliksemschicht is zo’n grote hoeveelheid aan licht dat deze altijd op je beeld zal weergegeven worden.

   Daniel Minne

   juni 12, 2009 at 3:42 pm

   • @ Daniel: De methode zoals jij uitlegt gaat alleen bij avond- of nachtopnames. Dan kan je inderdaad aan sluitertijden van enkele seconden geraken.
    Hier was het midden op de dag en zit je steeds met (te) snelle sluitertijden.
    Ik heb effectief tot op een seconde gereageerd 😉 Dat gaat wel degelijk hoor. Zo’n bliksem kan in sommige gevallen een seconde duren en als je dan paraat staat (met een groothoek minutenlang turen en wachten…), dan kan het lukken. Bij dit onweer was het na de derde bliksem raak. Bij de eerste twee was ik dus te laat (Jammer want de tweede was eentje met mooie vertakkingen)

   • Dat sommige bliksems overigens wat langer aanhouden zodat je tijdig kan reageren heeft misschien te maken met het soort bliksem (positieve ontlading? zie reactie van Gert)
    Update 13-06: zie tweede reactie van Gert en dan wordt alles duidelijk 😉

 7. Boenk erop zeg! Over het algemeen ook fijn licht in de foto.

  s.goovy

  juni 12, 2009 at 8:02 am

 8. Knappe foto hoor! Ik zou het niet durven ben enorm bang voor onweer.

  Ank

  juni 12, 2009 at 8:38 am

 9. Dit is echt een mooie!
  Doet me denken aan war of the worlds.. there’re here!

  photogamut

  juni 12, 2009 at 12:02 pm

 10. Knappe foto! De weerspiedeling in het water maakt het helemaal af.

  An

  juni 12, 2009 at 2:40 pm

 11. Koen dit is een prachtige plaat geworden.
  En niet zeuren over (on)scherpte.
  Een mooi weekend.

  Houdoe

  Jacky

  juni 12, 2009 at 3:14 pm

 12. ja, de eerste keer dat ik een bliksem zie met een reflectie in het water. Dus een unieke plaat.

  Daniel Minne

  juni 12, 2009 at 3:34 pm

 13. wie beoordeeld zo’n foto op scherpte… wat een sfeer… ik vind ze prachtig!

  MJ

  juni 12, 2009 at 4:09 pm

 14. Hallo Koen, Fraaie plaat. Ik houd wel van die wijdse blik over het landschap. Het geeft een indruk die meebepaalt hoe de foto over komt. Je ervaart het landschap meer uit de foto. En een foto van bliksem met reflectie zie je niet dagelijks. Mooi.

  Andre

  juni 12, 2009 at 4:15 pm

 15. Mooi! Dit lijkt mij trouwens een positieve ontlading te zijn. Je verwacht de meeste bliksemactiviteit àchter de langgerekte wolk (een arcus). Die markeert ongeveer de grens van de regen. Het overgrote deel van de bliksems zijn negatieve ontladingen. Ze gaan van de wolkenbasis naar de grond pal onder de bui. Positieve ontladingen zijn tot tien keer krachtiger. Ze komen uit de top van het aambeeld en kunnen soms kilometers voor de onweersbui uit inslaan. Ze zijn fotogenieker omdat ze niet worden “vertroebeld” door door de regen. In elk geval prachtig vastgelegd!

  Gert

  juni 12, 2009 at 5:57 pm

  • Bedankt voor deze uitleg! Heel interessant! Ik vraag me nu feitelijk af of dergelijke positieve ontladingen ook langer duren dan de negetieve. (tot een seconde schat ik..) Ik heb namelijk de tijd gehad om de bliksem te fotografen. (Reactietijd van een mens is toch steeds enkele tienden van een seconde)

   • Ik probeer het kort samen te vatten. Lucht is een slechte geleider. Er vormt zich bij onweer in de lucht stapsgewijs een bliksemkanaal dat zich vult met geladen ionen. Daardoor wordt de lucht in dit kanaal geleidend. Als het bliksemkanaal dicht genoeg bij de grond komt, springt vanuit de grond een vonk over, die zich razendsnel voortplant door het hele kanaal. Dat is de eigenlijke bliksem. Door de enorme hitte blijft de lucht in het bliksemkanaal een korte tijd goed geleidend. Daardoor wordt hetzelfde kanaal nog een paar keer snel na elkaar gebruikt om de wolk te ontladen. Soms zijn er dus 3 of 4 bliksemschichten binnen de seconde, die allemaal identiek dezelfde weg volgen. Door de traagheid van ons oog zien we dat soms als 1 langdurige bliksem, of als een bliksem die een paar keer “flikkert”. Als je als fotograaf een snelle reactietijd hebt, kan je daarvan profiteren. Je drukt af bij de 1ste ontlading en met wat geluk staat één van de volgende ontladingen, die tot enkele tienden van een seconde later volgen, prachtig op de foto!

    Gert

    juni 13, 2009 at 9:24 am

   • Bedankt! En vermits ik de opname midden op de dag gemaakt heb (uit de losse hand met korte sluitertijd) heeft het geluk mij blijkbaar een handje geholpen.
    Je kan er dus van overuigd zijn dat je de bliksem hebt, maar in werkelijkheid afdrukken tussen twee ontladingen door en dus zonder resultaat

 16. Dit is knap als je dat kan een bliksem fotograferen. Ooit een reportage gezien van een fransman en die doet niks anders dan bliksems fotograferen. Van zodra hij ziet dat er een onweer op komst is, trekt hij zijn auto naar het middelpunt van het onweer en start op met toch wel risico van zijn leven. Maar je leeft gelukkig nog zodat we nog vele mooie foto’s te zien zullen krijgen.

  Joke

  juni 12, 2009 at 9:50 pm

 17. Prachtfoto. En dit dan nog op de Schelde. Heb ik jarenlang gevaren. Prachtige rivier. Bezit zelf ook heel veel foto’s van … Deze vindt ik knap. En als ik je beschrijving lees moet je een engelengeduld gehad hebben.

  Salomez Jean Pascal

  juni 13, 2009 at 6:21 am

 18. Voor de geïnteresseerden: lees de dubbele reactie van Gert hierboven! Duidelijke uitleg en een mooie verklaring hoe het komt dat je midden op de dag soms de tijd hebt om een bliksem rechtstreeks en zonder statief (korte sluitertijd) te fotograferen.
  Mits wat geluk…

 19. Unieke foto. Heel mooi ook die reflectie in het water.

  Caro

  juni 14, 2009 at 4:27 pm

 20. amai!
  hoe lang heb je daar op moeten wachten?
  knap hoor

  gekiekt

  juni 15, 2009 at 6:11 pm

  • Toch wel een tiental minuten.
   Grappig was wel dat ik bij twee vissers stond die niet wilden geloven dat je rechtstreeks een bliksem kan fotograferen. Tot ik hen triomphantelijk het resultaat kon tonen 😉

 21. Niet alleen kunnen genieten van een unieke foto maar ook nog heel wat bijgeleerd over bliksem. Als dit geen interessante blog is!

  Christel

  juni 15, 2009 at 6:44 pm

 22. prachtige foto mooi met die reflectie in het water

  Gregory

  juni 16, 2009 at 3:38 pm

 23. Knap gevangen! Ook de uitleg is interessant om te lezen.

  Rulan

  juni 19, 2009 at 1:27 pm

 24. Wat een geweldig mooie kiekjes.
  Dank je wel voor het delen.
  Dag dag een heel fijn weekend.

  Rita

  augustus 7, 2009 at 9:08 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: