De grotten van Han

Vulkanen, gletsjers en grotten. Drie natuurfenomenen die een enorme aantrekkingskracht op me uitoefenen. Naar de eerste twee kan ik nog lang zoeken in ons landje, maar grotten zijn er in België gelukkig met overvloed te vinden.

Grotten van Han

grotten-van-han-01

 

KDL_Grotten_Han_04

Acht grotten zijn toegankelijk voor toeristen en ik heb ze destijds in mijn diaperiode allemaal bezocht. Gemakkelijke fotografie was het toen niet. Met ellenlange sluitertijden,  kunstlichtfilmpjes… en begin maar eens het licht te meten in die donkere ruimtes wanneer je ook nog de groep moet volgen. Digitale fotografie is echt wel een zegen voor dit soort reportages. Een degelijk statief heb je nog steeds nodig en je bent nadien wel nog een heel tijdje zoet met de nabewerkingen op gebied van contrast en kleurcorrectie, maar mijn grottendia’s van destijds kan ik nu wel weggooien…

Normaal gezien mag je niet fotograferen in de grotten van Han, maar als beroepsfotograaf kreeg ik de toelating om individueel de grot te bezoeken. Weliswaar tussen twee begeleide groepen en dat heeft zijn beperkingen. Per onderwerp of locatie had ik hooguit een 5-tal minuten.

In ieder geval een mooi onderwerp voor fotogeniek België en het is dus best mogelijk dat ik eens tijd vrij maak om een reportage te maken van alle toeristische grotten in België. Voor een indrukwekkend lijstje van alle grotten in België: zie hier!

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

24 gedachten over “De grotten van Han

 1. prachtig zijn die grotten van Han. Tof dat je er mocht fotograferen.
  In mijn jongere jaren ben ik nog speoloog geweest, zonder fototoestel evenwel, ‘k had mijn handen nodig voor andere dingen 😉

 2. Geweldig zoals je deze ‘gordijnen’ hebt vastgelegd. Wat vreemd overigens dat je er als toerist geen foto’s mag maken. Ooit heb ik ook eens grotten bezocht in de Ardennen en daar mocht wel gefotografeerd worden maar ja zoals je zelf al beschrijft, toen was er nog geen digitale fotografie.

  @Ank: zonder statief en flits mag of kan je altijd foto’s nemen veronderstel ik

 3. Gelukzak ! Alleen in die grotten, dit moet een speciale sfeer gegeven hebben.
  Je had waarschijnelijk ogen tekort (camera ogen!)
  Knappe natuurkunst die je prachtig wist vast te leggen.
  Gr.
  P-TER

 4. Daar ben ik ooit, heel lang geleden toen de dieren nog konden praten, op schoolreis geweest 🙂 De stalagtieten en -mieten zullen ondertussen al wel flink gegroeid zijn.
  Vulkanen(wel slapende) staan voor ons binnen enkele weken op het programma 🙂

 5. Schitterende beelden van de grotten, nadat ik een mindere buurt in Luik had bezocht is het prettig om weer even jouw foto’s te bekijken, te zien dat ons land ook hele mooie plekjes heeft.

 6. De grotten waren een dankbaar doel voor de schoolleiding om een reisje te organiseren. Zo lang geleden, dat ik het me het nauwelijks kan herinneren maar met jouw beelden komt er toch langzaam weer iets terug….Schitterende foto’s Koen!

 7. Dat is altijd heel erg mooi om te zien hé, ik ben daar ook geweest toen ik klein was! Dat ze aan het einde met een kanon nog een knal geven wanneer we met het bootje eruit varen of is dat niet meer zo?

 8. Toch wel schitterende foto’s van die grotten. Ikzelf heb er verleden jaar in de Dordogne (Fr) ook genomen (zonder statief) ,maar die zijn niet om aan te zien 😦
  Klasse werk !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: