blogcrash…

Wat gebeurt er met je kijkcijfers als Google je van de ene op de andere dag in de steek laat?

untitled-3-copy

Kijk, er zijn natuurlijk ergere dingen in het leven maar leuk is toch iets anders. Van de ene op de andere dag is mijn bezoekersaantal met de helft geslonken… (van dagelijks tussen 550 en 800 hits naar…  +/- 300 !) De reden: op een paar uitzonderingen na krijg ik geen enkele bezoeker meer vanuit zoekacties via Google!  Waarom? Ik heb er compleet het raden naar. Alle tips zijn welkom, maar ik vrees dat niemand hiervoor een verklaring kan geven. Mijn blog wordt om een één of andere reden amper nog getraceerd door Google

Je zou kunnen stellen dat  dit allemaal op zich geen probleem hoeft te zijn. Het fotobloggen is inderdaad een hobby en m’n trouwe bezoekers blijven wellicht regelmatig langskomen (nu weet ik tenminste met hoeveel die zijn ). Maar die extra 300 Googlebezoekers die ik nu kwijt ben waren voor mij een argument om de tijd die ik in dit blogje investeer te kunnen verantwoorden als een commerciële investering. Een aanzienlijk aantal van die Googlebezoekers gingen namelijk ook een kijkje nemen op mijn website. Ik mag er trouwens niet aan denken dat hetzelfde probleem me op die site ook zou kunnen overkomen. Daar hang ik toch ook voor een groot gedeelte af van Google. Of hoe deze laatste mee de omzet bepaalt van een freelance fotograaf…

Onbegrijpelijk…

Misschien moet ik het voor mijn blog anders bekijken…kijkcijfers? Ze kunnen me vanaf nu gestolen worden! 😉

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

32 gedachten over “blogcrash…

 1. Mja het leven is hard Koen 😉 – maar het is inderdaad raar dat je nu plots verdwijnt uit de search results. Voor je website zelf kan je misschien trachten gebruik te maken van search engine optimalisatie tools, dat helpt soms.

 2. Koen, heb even uit curiositeit mijn initialen in Google ingetikt, en voor mij blijft dit toch hetzelfde als voorheen. Als ik van jouw was, zou ik de bepaalde HIT-foto’s dan toch eens opnieuw lanceren. Wie weet helpt je dit, in de hoop dat je cijfers weer zo zijn als tevoren.

 3. Ja frusterend is dat zeg.
  Ik weet wel dat een weblogbericht van mij niet meer of moeilijker te vinden is als ik bv het berichtje opnieuw publiceer nadat ik een correctie heb toegepast.

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt in Maastricht. De foto’s met de “koude-lucht-wolkjes”.

 4. Ik krijg nauwelijks bezoekers binnen via google, dus misschien was dat in jouw geval wel eerder uniek? En als het een troost kan wezen, zelfs zonder google heb je nog altijd meer bezoekers dan ik 😉

  @ Karina: Dat grote aantal Googlebezoekers heb ik ongetwijfeld te danken aan de aanzienlijke hoeveelheid teksten die ik plaats én de teksten in de reacties. Een mooi voorbeeld: de dagen rond nieuwjaar kreeg ik in totaal 319 bezoekers/hits via de zoekactie ‘grappige nieuwjaarswensen’ Die kwamen allemaal terecht op mijn nieuwjaarslogje van vorig jaar getiteld ‘nieuwjaarswensen’ waarop jij had gereageerd met ‘grappige plaat’…
  Waarvoor dank 😉

 5. goeiemorgen koen,
  nee koen,ik denk als je puur voor de kijkcijfers gaat dat je dan bedrogen uitkomt,
  de logwereld is een heel snel:-)
  vandaag ben jij der en morgen zijn de 30 anderen, m.a.w, ik denk dat niemand onmisbaar is,
  hoe het zit met google??
  beats me,
  ik hoop dat het voor jou gauw weer op orde is hier:-)
  groetjes
  klaproos

  @Klaproos: Net daar knelt het schoentje. Kijkcijfers op zich kan je als fotoblogger (zelfs al is het je job)gemakkelijk relativeren. Vandaar mijn laatste zinnetje. Echter de afhankelijkheid van Google, daar heb ik het wat moeilijk mee…

 6. Koen, ik zie dat je blog bij WordPress zelf gehost is. Kan je voor je statistieken toch ergens zelf een Google code ingeven? Indien ja, zou ik anders even kijken op de website van Google zelf, ze hebben een tijdje terug hun berekening/code gewijzigd en ik merk sindsdien een verschil in het aantal bezoekers dat via zoekmachines op mijn blog terecht komt, dat aantal is nl. gestegen. Mogelijk wordt hun oude code niet meer ondersteund of zo? Anders eens horen bij Google zelf.

  Heel interessant, Serge!
  Bedankt!

 7. Ik begrijp dat dit een vervelende zaak is en dat het voor je broodwinning belangrijk is dat je voldoende kijkcijfers blijft halen. Natuurlijk heb ik veel minder bezoekers dan jij en als ik enkele dagen niets post of nergens reageer dan schieten ze nog als een pijl naar beneden.
  Ik denk ook dat het ook belangrijk is dat je bij elk postje steeds de categorie en de tags aan geeft. Ik ondervind dat goede benamingen de kijkcijfers van googlegebruikers doet stijgen.
  Misschien toch de bewuste beelden eens opnieuw op het scherm gooien. Je kan er niks bij verliezen.

 8. Hey Koen,

  Volgens mij is dat toch maar van tijdelijke aard hoor. Door al de bloggers die er bij komen ga je automatisch ook bij steeds meer mensen bekend raken. Ik kan hier in elk geval niet wegblijven alhoewel het nu toch een weekje geleden is. Je foto’s zijn voor mij een voorbeeld van hoe het zou moeten en hoe ik het graag (in de toekomst) ook zou kunnen. Ik kan hier echt genieten en “overpeinzen” hoe je het weer gedaan hebt. Voor mij is het natuurlijk maar een hobby en zijn kijkcijfers niet zo belangrijk, maar ik moet toegeven dat ik ook niet ongevoelig ben voor de bezoekjes en de reacties van deze bezoekers.
  Keep up de good work man!
  Groetjes

 9. straf. Maar je hebt een bezoekersaantal waar ik ontzag voor voel. Ik heb met moeite dertig a veertig bezoekers per dag, met uitschieters naar zeventig. En dan ben ik erg blij. Maar ik moet daar dus erg voor werken. Ik moet veel reacties nalaten op andere blogs, proberen om minstens om de twee dagen te posten, en dus natuurlijk daar foto’s voor te maken en stukjes voor te schrijven. Met een driehonderd bezoekers per dag zou ik maandenlang in de wolken zijn!

 10. oei oei crisis op je blog, Sterkte Koen!
  Wat de reden is weet ik niet… ik houd me er eigenlijk niet echt mee bezig. De Belstat statistieken geven wel wat google bezoekers door die een search op trefwoord doen en niet noodzakelijk naar een foto op zoek zijn (ook veel op mijn oude skynetblog). Via de stistieken van mijn webhosting krijg ik een duidelijker overzicht van ook de “niet google”-bezoeker en dat vind ik interessanter en ontdek ik daar dat er wel wat mensen mijn foto pikken om op hun website te plaatsen soms met copyright vermelding maar vaak ook gewoon zonder.
  Nu ja vroeger kon ik me daar in ergeren nu doe ik dat niet meer. Online foto’s publiceren heeft altijd een risico, onlang ontdekte ik iemand die mijn idee voor een foto had “gepikt” bewijs dan maar eens dat je eerst was…

  in elk geval voor jou is het wel belangrijk, ik hoop dat je een oplossing vind!

 11. Ik ervaar -reeds maanden lang- een ander vreemdsoortig fenomeen:
  Krijg dagelijks zo’n 50 tot 80 bezoekers over de vloer – mensen enkel op zoek naar het item “3D” – heb ’n jaar (!) geleden ooit eens een klein (haast onbenullig) postje met wat fotootjes gepressd over 3D… Allen Google-hits… en die blijven maar komen…dag na dag…

  @ Eric: heb even gekeken bij Google en jouw foto staat op de eerste pagina bij Google’s afbeeldingzoekacties. Net wat ik ook voor had bij ‘paarden’

 12. Wel, dat is heel opmerkelijk. Dat het van de een op de andere dag gebeurd. De mensen die jou in hun rssfeed-lijst hebben staan zullen wel blijven komen. Maar nieuwe zullen je idd niet zo snel vinden. En het is een hele klus om te achterhalen wat de oorzaak kan zijn.
  Het is een schrale troost maar ik las het onderstaande in “Webwereld”:

  “Een kwaadwillende heeft via een oude exploit in het CMS-systeem Drupal de site Bright.nl onzichtbaar gemaakt voor Google. Het bezoek kelderde…..”.

  artikel staat hier: http://webwereld.nl/articles/54444/-hacker–dupeert-bright-nl–tienduizenden-euro-s-schade.html

 13. Ja, als het ook een beetje verdienen is, dan is dat wel vervelend.
  Misschien even contakt opnemen met google.
  En foto’s van de blogs, laat het ons pikken noemen, is een wijdverbreid tijdverdrijf geworden op de blogs.
  Heb zelfs al prints gezien , die zelfs behoorlijk waren op a4, afkomstig van blog.
  Tja..jammer.

 14. Iets wat ik nu pas opgemerkt heb…
  Vanaf de dag dat m’n bezoekersaantallen op mijn blog in elkaar klapte stegen de bezoekersaantallen van mijn website! Wat misschien de bevestiging is van Serge’s reactie dat Google de berekening/code gewijzigd heeft. Uiteindelijk word ik nog wel gevonden via Google, maar in véél mindere mate dan vroeger en misschien herstelt de situatie zich.
  Bedankt voor alle tips tot dusver!

 15. Google works in many ways.

  Hoedanook, toch nog steeds petje af voor een dagelijks bezoekersaantal van ongeveer 300. Mijn recordaantal bezoekers zit daar nog steeds fel onder!

 16. Koen,
  raar dat je bezoekersaantallen ineens zo hard kelderen.
  Helaas heb ik daar geen kaas van gegeten en kan je dus niet helpen.
  Had het wel graag gedaan.
  Maar blijf wel aub van die prachtige foto’s plaatsen.

  Houdoe

 17. Ik hoop dat je je blog niet alleen voor de commercie hebt. Dan kan het wat tijdsinvestering vast niet uit denk ik. Zelfs niet bij 600 hits per dag. Tjonge daar kan ik inderdaad alleen maar van dromen. Ik ben al blij als ik er 40 haal en op iedere post een beetje leuk wordt gereageerd. Ik vind dit meer een alternatieve fotoclub. Ik leer veel van jouw site en van vele anderen. En ik hoop eigenlijk dat anderen ook iets aan mijn verhaaltjes en foto’s hebben, al is het maar een plezierig moment.
  Dus blijf aub in de lucht ook als de kijkcijfers tegen vallen.

 18. Bij mij kunnen de bezoekersaantallen via Google enorm varieren. Een foto die bij Google afbeeldingen al twee jaar op de eerste pagina stond, was ineens onvindbaar. Het aantal bezoekers halveerde. De foto is weer terug al is het op pagina twee. Nu zit ik plotseling weer op een totaal van over de 400 bezoekers. Ongetwijfeld zal het probleem zich bij jou ook vanzelf weer oplossen. Groetjes, Janneke

 19. Als ik je naam google komen de eerste 2 hits bij je andere sites uit, ik denk dat het grotendeels daar aan ligt.
  Bij “grappige nieuwjaarswensen koen” kom je nog steeds als 1ste boven 😉

  Mijn gok is een update van google cache.

 20. Dat is wel ineens een heel erg groot verschil zeg… Maar ik denk niet dat je er teveel waarde aan moet hechten… De trouwe bezoekers zijn echter belangrijker dan de google klikkers, daar blijven er maar een paar op je site omdat ze gevonden hebben wat ze zochten maar een groot deel ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: