De ronde van België in 50 dagen!

Maak een landschapsreportage van 50 verschillende streken in België. Zo luidde in augustus één van de grootste opdrachten die ik ooit voorgeschoteld kreeg. Het budget voorzag  ongeveer 50 reportagedagen.

Een kolfje naar mijn hand natuurlijk, maar meteen zat ik opgezadeld met een luxeprobleem. Hoe combineer je als freelance een dergelijke opdracht met alle lopende zaken en vooral met de komende opdrachten van de vaste klanten? Een nieuwe klant kan je doorschuiven naar een collega, maar met een vaste klant doe je dit niet zo gauw. Je hebt  immers een zorgvuldig opgebouwde vertrouwensrelatie en dat wil je zo houden. Met een stevig stukje puzzelen en werkweken van zeven dagen op zeven  is het uiteindelijk wel goed gelukt. Eind november kon ik na maar liefst 15.000 auto-, fiets- en wandelkilometers het reportagegedeelte afsluiten. Momenteel kruipt er nog heel wat tijd in het bewerken en selecteren van al het nieuwe fotomateriaal en zullen er uiteindelijk een 1000-tal beelden doorgestuurd worden. Een gedeelte van die reportage krijg je hier zeker en vast te zien na de publicatie  in juni 2009 (uitgeverij Lannoo). Update 22/02: uiteindelijk toch al begonnen met een reeks waarbij de 50 landschappen zullen gebundeld worden in een selectie van een 30-tal streken.

Hier alvast een zomers beeld uit het natuurpark Mehaigne- Burdinale

foto-352-01-bis

Auteur: Koen

www.koendelanghe.com

23 gedachten over “De ronde van België in 50 dagen!”

 1. Wat een mooie foto, door de richting van de bomen in de achtergrond lijkt het alsof de tractor te maken heeft tegenwind! Jeetje wat een opdracht Koen, daar zou ik slapeloze nachten van hebben. Veel succes met het sorteren en bewerken, daar gaat veel meer tijd in zitten dan een foto maken 😉

 2. zaaaaaalig beeld!
  de arcering door de bomen en de tegenovergestelde arcering door het pas gemaaide graan (of hoe heet zoiets? 🙂 ) – prachtige compo!

  kweet dat je graag constructieve feedback krijgt maar die kan ik jammer genoeg niet geven want ik vind het een heel mooi beeld!

 3. Wat mij direkt opvalt is het contrast horizontale lijnen (gemaaid veld, bomen) en de cirkels (balen stro). De bewolkte lucht maakt dat ook dat gedeelte van de foto interessant blijft en het rood van de tractor zorgt voor de finishing touch.
  Wat kan ik daar nog meer over zeggen dan dat het een mooi beeld is?

 4. Ik vind dit een prachtfoto. Mooi door ook dat losliggende hooi op de voorgrond. Maar ik vind wel dat ze jou een zware kluif hebben gegeven in een korte tijdspanne. Waarom zo’n opdracht niet in het voorjaar gesteld met november al einddatum. Dan pak je ook mooie zaken als appelbloesem, korenvelden en zinderende velden in een stralende zomerzon etc mee. Nu ja zo te zien heb jij het goed gered in een korte tijd en dat is knap. Je moet de titel van het boek maar eens doorgeven hier, anders vinden we het niet in de boekhandel ben ik bang.

  Een heel terechte opmerking, maar voor de uitgave waarvoor de foto’s gebruikt worden zijn de seizoenen iets minder relevant. Natuurlijk zijn er streken zoals de fruitstreek in Haspengouw waarbij je niet rond de lente heen kunt, maar dan heb ik uitzonderlijk uit mijn archief geput. De tijdspanne was inderdaad vrij kort (alhoewel… toch nog 4 maanden), maar dat heeft als voordeel dat je dan de tijd beter benut. Je bent m.a.w. als fotograaf een stuk productiever bezig wanneer je onder ( een gezonde)tijdsdruk werkt.

 5. Altijd een erg moeilijke klus, wat behoud ik en wat gaat weg …
  Toch wel een “huzaren” stuk om zo’n opdracht tijdig rond te krijgen…
  Dan krijgen we nog heel wat te zien… hoop ik ! Hoe heb je het logo (doorzichtig watermerk) gemaakt, interesseert mij !
  Gr
  Lamp

 6. ik vond het eerst allemaal maar wat landschapachtig, ik miste de diepgang, de affectie en connectie in de beelden, maar als ik dan lees dat het een opdracht pure landschapsfotografie is dan veranderd dat wel mijn kritiek. Super opdracht om te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: