Hydraulische scheepsliften van het historisch centrumkanaal

Edit 30/11/2017: meer info over de allernieuwste uitgave: ‘Fotogeniek Vlaanderen, 125 toplocaties voor de natuur-en landschapsfotograaf’: Hier klikken

Fotogeniek Vlaanderen_boek 3D

 

Het beeld in het vorig logje was een detail van één van de vier hydraulische scheepsliften (lift nr 3) op het historisch Centrumkanaal in Henegouwen.

Hier zie je een bovenaanzicht

kdl_lift3_19

En hier een archiefbeeld van het 17 meter lager gedeelte

04

Tenslotte een zicht vanuit scheepslift nr 2. In de verte zie je lift nr.3 . Spectaculair zijn de hoogteverschillen van telkens 17 meter! De  4 liften zijn door Unesco  erkend als werelderfgoed. Meer dan terecht!

scheepslift-02-bis

Enkele weken geleden heb ik met de fiets het hele traject afgelegd (een absolute aanrader!!) In de volgende logjes neem ik jullie mee van lift 2 tot bij lift 4 (de eerste is in renovatie)

Auteur: Koen

www.koendelanghe.com

18 gedachten over “Hydraulische scheepsliften van het historisch centrumkanaal”

 1. hey Koen,
  op zich zijn dit natuurlijk geen sléchte beelden, maar er zijn dingen waarvan ik vind dat je er beter in bent. Natuur, beestjes (groot en klein),… Ik weet niet wat ik hier mis, maar er is iets dat me niet zo echt kan bekoren – ik weet écht oprécht niet waarom…
  Ze zijn echter wel strak gekadreerd, dat vind ik wel knap!

  Hey strenge Stephanie 😉
  Dit zijn, wat ik soms noem, registratiebeelden. Een beetje ter verduidelijking van het beeld dat ik het vorig logje getoond heb. In mijn blog toon ik niet altijd op zichzelf staande beelden, maar ook af en toe reeksen over een bepaalde streek in Belgie. Als ik dus één van die fameuze liften op z’n geheel wil tonen, dan kan dat moeilijk op een originele manier. Dat geldt zeker voor de eerste twee foto’s. De derde was heel wat moeilijker omdat ik hier op de lift moest kruipen (wat sowieso verboden is… ) opdat ik de twee liften tegelijkertijd in één beeld zou krijgen voor een optimaal dieptegevoel. Het lijkt een evidente foto, maar dat is het dus niet. Daarenboven is voor landschapsreportages het aanwezige licht én de hoek van waaruit het zonlicht komt van wezelijk belang en die bewuste dag werd ik helaas niet verwend…
  De volgende dagen toon ik nog heel wat beelden van het Centrumkanaal en sommigen zullen origineler zijn en anderen dan weer niet, maar aan het einde van de reeks moet de bezoeker een goed beeld hebben van wat er te zien is. Bedankt voor je commentaar (als je vindt dat ik normaal gezien beelden toon van een hoger niveau, dan is dat een mooi compliment 😉 )

 2. Ik vind het drie heel knappe beelden, maar de derde s mijn favoriet. Je kan ook zien dat je er een beetje stout voor bent geweest. Zoiets geeft direct een meerwaarde 😉
  Ik vind het ook leuk dat je deze dingen in je blog opnieemt. Ik vind dit juist echt iets dat bij Fotogeniek Belgie hoort. Dat is het karakter en de historie van een landschap.

 3. Wat een prachtige staaltjes van techniek. Je zou denken dat ze, met al dat water, bij ons ook te vinden moeten zijn, maar ik heb er nog nooit van gehoord.

  @Harry: er zijn dan ook geen ‘bergen’ bij jullie 😉 het gaat hier om hoogteverschillen van 17 meter per lift!

 4. Bedankt voor de fietstip!
  Niet dat ik zo veel aan fietstoerisme doe, maar ooit zal ik dat misschien wel eens beginnen doen. Inderdaad verdiend werelderfgoed dit en jij hebt het mooi vastgelegd.
  De reflectie in de eerste foto zorgt voor iets extra.

 5. Heel duidelijke beelden, de reflecties zijn prachtig en als je de derde foto goed bekijkt kun je goed zien hoeveel hoogteversil er is, na lift 3 ga je de diepte in! Knap staaltje fotografie. Ik houd van reportages doe dat zelf ook graag zodat de bezoeker zich een goed beeld kan vormen van het geheel.

 6. Zonder meer een mooie reeks, maar het licht was niet bijzonder “fotografisch” Toch zijn er kleuraccenten uit de onmiddellijke omgeving in je beelden opgenomen, ook mooie reflecties en doordachte standpunten…

  gr

  Lamp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: