Deze zomer ergens in de Kempen…

Aan dit beeld hecht ik veel waarde.  Ik daag namelijk iedereen uit om 5 reeën tegelijkertijd haarscherp te fotograferen. Wat meer is…je kan duidelijk de schuchtere houding herkennen die zo eigen is aan reeën wanneer ze open terrein betreden. Voor mij, als freelance stockfotograaf, zijn dit soort beelden heel belangrijk want ze zijn begeerd voor artikels in magazines, boeken enz.

Hoe fotografeer je dit? Wel, het zal sommigen misschien wat verwonderen, maar ondanks hun opzienbarend schuw karakter kan je reeën besluipen! Mits wat kennis van zaken natuurlijk! Eerst zag ik vanop mijn fiets de twee reeën links op het beeld. Achter een dichterbij gelegen bosje en bijgevolg uit hun zicht stopte ik, nam mijn tweede body met 70-200 mm 2.8 Sigmalens en sloop tot aan de rand van dat bosje. Om dan nog wat dichterbij te komen kon ik niet anders dan in hun gezichts-, geur- en hoorveld verder te sluipen. Onmogelijk denk je dan… echter, dankzij een matige tegenwind kon hun scherpe geurzin mij niet detecteren. Ze horen ook als de besten, maar hier speelde de wind ook in mijn voordeel en was het vooral een kwestie van droge takjes te vermijden. Je moet je als het ware als een luipaard gedragen. Stap voor stap, berekend… Het was vooral een kwestie om niet gezien te worden en gelukkig is hun gezichtsvermogen niet al te best. Sta je stokstijf stil aan de rand van een bosje dan zullen ze je niet zien als een gevaar. Echter, onnatuurlijke bewegingen herkennen ze als de besten!! Het was dus kwestie van stil te blijven staan telkens ze in mijn richting keken, desnoods met het been al opgericht voor de volgend stap… en dat zo’n twintig keer voor ik dicht genoeg genaderd was voor de eerste…. en bijgevolg laatste foto!!! Want ja helaas is de klik, het klappen van de spiegel in de body, steevast het signaal voor de vlucht. Een onnatuurlijker geluid is er niet.

De kunst is dus om die uiteindelijke foto zo lang mogelijk uit te stellen. Gelukkig kon ik mij in deze situatie lang genoeg beheersen en werd mijn geduld beloond met drie extra reeën die opeens vanuit het tweede bosje dat je links in beeld ziet het terrein kwamen verkennen. Dat ze dat deden is geen toeval want als het graan pas gemaaid is worden ze aangetrokken tot het jonge groen gewas dat enkele dagen later uit de grond schiet!

Oef, wat een uitleg!

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

28 gedachten over “Deze zomer ergens in de Kempen…

 1. geweldig koen,

  ohhhh wat is dit een mooi plaatje, en dara kom je nou pas mee:-))
  een eindeloos geduld moet jij hebben dat kan niet anders,
  wauw zeg…

  mijn complimenten, en je uitleg erbij is ook super, want veel mensen weten dat niet …

  groetjes
  klaproos

 2. Ik zie al helemaal voor me hoe je daar vijf minuten stokstijf staat met een geheven been :))) Tja, van die sluiter zijn zelfs insecten niet gecharmeerd, maar een kans krijgen is wel heel magertjes! Tis wel een pracht natuurfoto geworden, geen wonder dat daar veel vraag naar is.

 3. Prachtig Koen…
  je zelfbeheersing en je zelfvertrouwen om tot een UNIEKE foto te komen !

  Wie zo’n foto bekijkt is er zich ‘meestal helemaal niet van bewust, wat een heksetoeren een fotograaf moet maken … om een UNIEKE foto aan zijn verzameling toe te voegen…

  Ik heb ooit voor het maken een sneeuwfoto in CH een standpunt gezocht, waarbij ik onverwachts tot aan mijn kin in de sneeuw gezakt was…
  en kon op dat moment nog net mijn camera boven de sneeuw houden…
  ik had de foto… maar wist dus niet dat daar een twee meter diepe gracht was.
  Gelukkig heb ik hulp gekregen van een voorbijganger om uit die natte situatie te geraken…

  Felicitaties met je prachtig resultaat
  Groeten

  Lamp

 4. Het is net zoal mijn groene specht, die moet
  je uiterst voorzichtig naderen,
  met tussenpozen, zo over win je aanwezigheid.
  Zoals je zegt met veel geduld en tijd voor de eerste klik.
  Bij jou eerste klik maak je er onmiddelijk een fantastische foto van !
  Knap Koen !
  Gr.
  P-TER

 5. effectief ne gansen boterham maar ja als ons dit kan helpen je uitdaging aan te gaan
  hihi
  heb er ooit ééntje kunnen strikken maar sindsdien heb ik er geen meer gezien!
  dus zoeken is de boodschap en geduld
  vooral veel geduld!

 6. Een heel boeiende uitleg, amai ni. En de foto mag er ook wezen. Het bewijs dat geduld toch de moeite loont. Bij natuurfoto’s denken we meestal niet na, hoeveel moeite het kost om ze te maken. Respect !

 7. Prachtig.
  Ik ben altijd te laat. Laatst zagen we nog een heel stel reeen maar toen reden we op de snelweg en konden niet zo gauw stoppen En een paar weken daarvoor een schitterend plaatje met 2 reeen voor een mistbank.
  Tegen de tijd dat ik mijn camara gepakt had wandelden ze rustig weg de mist in en weg waren ze.

 8. Dan moet je toch wel heel stil geweest zijn. Geduld is een schone zaak, dat blijkt maar weer eens. Als ik dieren probeer te benaderen lijken ze dat op kilometers afstand al door te hebben en gaan ze er vandoor. Dus alle bewondering voor deze foto.

 9. Prachtig shot Koen. Als ik je uitleg lees zakt de moed me in de schoenen. Ik heb nl niet veel geduld, en dat is wat je moet hebben om in de natuur mooie opnames te kunnen maken. Maar anderzijds stimuleren jouw foto’s me toch om de natuur in te trekken en misschien, op een of andere “lucky day”, die ene geweldige foto te maken :-))

 10. Vijf op een rij, prachtshot,de stempel van de kenner.
  Ook de kleur van de achtergrond is mooi, waardoor ze zo helder in beeld komen.
  Denk dat een momentshot van uzelf op die dag ook een aanvaarbaar plaatje zou opleveren 😉

 11. Nou wat een mooie foto! En wat een heerlijk verhaal erbij geschreven. Doet me denken aan zo’n kinderspel op het schoolplein van vroeger dat je ook stil moest staan in de houding die je op dat moment had

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: