Macro: een verborgen wereld gaat voor je open!

Voor ik uiteindelijk mij een macrolens aanschafte stond ik nogal sceptisch tegenover de ‘amper’ 1/1 vergroting die je bereikt met dergelijke standaardmacro’s. Voor vlinders, rupsen, bloemen enz is dat uiteraard ok, maar zou dit wel voldoende zijn voor het échte kleine grut? Groot was dit weekend mijn verbazing toen ik van één der scherpste beelden eens een extreme ( 1/20 !!!) crop maakte… Voor een goed begrip: dit spinnetje is amper 1 cm groot.

Ok, een dergelijke crop is zeker niet meer geschikt voor publicaties, maar wat je tegenwoordig uit een 12 MP  camera (Nikon D300) haalt is toch wel erg verrassend en deze crop toont wel aan dat de Tamron 90mm 2.8  mooie scherpe beelden levert. Ik heb er dit weekend ook portretten mee genomen en die zijn zelfs bij wijze van spreken iets te scherp. Je ziet feitelijk teveel… 😉

Auteur: Koen

www.koendelanghe.com

31 gedachten over “Macro: een verborgen wereld gaat voor je open!”

 1. Koen je doet me echt kwijlen, met deze beelden.
  Inderdaad prachtig scherp, met deze Tamron 90-2,8.
  Ik ga een fotowinkel binnen met het gedacht
  deze tamron te kopen en kom buiten met een zoom lens.
  Ik wacht wel tot deze ook in promotie is.
  Veel plezier ermee, want wij zullen ervan meegenieten.
  Gr.
  P-TER

 2. Prachtig Koen. Ik vind trouwens de benaming macro nog steeds wat vreemd, eigenlijk is het toch eerder een micro-opname? 😉
  Benieuwd naar een portret met deze lens of een productfoto.

 3. Ik heb nog nooit een spin van zo dichtbij gezien!!! Ik vind dit echt chique! Wel een speciaal spinnetje, zo wit.

  En een vrij klein spinnetje, meestal verscholen tussen de bloemen. Ik moet nog eens opzoeken welk spinnetje het feitelijk is

 4. yesssssssss
  eindelijk een beetje info over macro!
  ik ben al heel lang aan het uitkijken voor een macrolens en had hier en daar al tips gekregen mijn keuze was gevallen op de Tamron AF 90 F/2.8 omdat die op mijn canon gaat!
  bon ik denk dat ik nu niet meer ga twijfelen en hem onmiddelijk ga anschaffen!
  je hebt er een mooie foto meegemaakt en thx voor de uitleg!

 5. Dag Koen,
  Ik merk dat je erg tevreden bent over je nieuwe lens.
  Dat is mooi, en zeker als je ons ervan laat meegenieten.
  Mooi foto.
  Fijne dag.
  gr.
  Ton

 6. oei koen:-))

  ik ken dit kleine ding en het is een schitterende foto geworden:-))
  prachtig om te zien zeg,

  ik zal je snel uit de droom helpen koen, ik ben een hollander die tegen de belgische grens woont:-)) en dara heel erg ggaag overheen gaat :-))

  groetjes
  klaproos

 7. Koen op Radio 2:… je hebt dat goed gedaan 😉

  ’t was erg aangenaam om naar te luisteren, spijtig dat het wat kort was want ik denk dat je heel veel te vertellen hebt!

  Toch minstens al één persoon die het gehoord heeft 😉 Ik vond het ook iets te kort. Wat kan je zeggen op een paar minuten? Ik wou het nog hebben over de verschillende abdijruines in Wallonie: Villers La Ville, Aulne, Orval en over enkele mooie Vlaamse én Waalse dorpjes en over het Centrumkanaal in Henegouwen en…
  Heel vlotjes klonk het ook niet, maar ja…blijft raar en onnatuurlijk om jezelf via de radio te horen. Enfin, ik fotografeer liever 😉

 8. ‘k Ben nooit zo bezig geweest met macro, heb er ook geen lens voor maar het begint bij het zien van jouw beelden bij mij toch wel een beetje te kriebelen (letterlijk en figuurlijk).
  Prachtig!

 9. Een nieuwe wereld he Koen. Met de compact was het wel een stuk eenvoudiger maar met zo’n macro loop je alleen nog maar turend door de straat 😉 en dan idd later het inzoomen…dat is genieten. Ben al bij de zonnedauw langsgeweest 😉 waarvan binnenkort de resultaten

 10. Prachtig mooi scherp idd !!
  Maar mijn lens is ook prima hoor, Sigma 105 mm.
  Ja en als je dan 12 MP hebt , zou je dit kunnen doen natuurlijk,
  zelf heb ik 8 MP maar heb dit nog nooit geprobeert!
  Je krijgt wel ontzettend veel ruis, maar ja….het is ook een hele vergroting
  je bent in ieder geval al lekker met die lens bezig,
  en het resultaat mag er wezen.

  Groetjes Marrie

 11. hoi Koen,

  Is die lens ook voor Canon (ring) beschikbaar …? Komt misschien ook nog op mijn verlangslijstje… zo te zien aan jouw resultaten!

  mvg

  Lamp

 12. Dus eindelijk heb je hem dan terwijl ik hem al na twee dagen in huis had! Geweldige foto’s met de D300. Inderdaad zeer verslavend….een macrolens. Momenteel heb ik de 18-200 er weer op om even iets anders te doen en omdat het hier de laatste tijd continu te hard waait(dicht bij zee). Ik denk er over om nog een body te kopen dan ben ik van dat gewissel af en kan manlief tijdens de vakantie ook eens een foto maken. De D300 is mijn grote wens maar wel erg zwaar en duur. Geniet van je lens en de resultaten want die mogen er wezen.
  Fijn weekend, Janneke

 13. Bij het zien van macro-opnamen treedt er volgens mij een soort psychologisch proces op: je weet dat het een foto is, de afbeelding vertoont alle kenmerken van een foto, maar je kunt het beeld niet thuisbrengen: een vreemde vorm wel mooi maar je weet niet waarom en hoe. Het krijgt iets onwerkelijks en buitenaards. Als we nog nooit een huis hadden gezien en we zouden er voor het eerst een zien, dan had je volgens mij hetzelfde effect. Geldt ook voor bomen, schepen, bloemen enz. De mieren die je laat zien zijn geen echte macro’s omdat het nog herkenbare insekten zijn, het komt wel in de buurt. De spinnekop is er wel een, het krijgt iets buiten=aards, het is rose maar je weet niet waarom en hoe en rose is de kleur van de liefheid en zachtheid. Hoe te rijmen met spin vragen de hersens zich af. De rede zegt: waarom ook niet? Waarom kunnen spinnen niet lief en zacht zijn, kijk eens wat een mooie witte kop. Jaja, maar het bijft een spin werpt het gevoel tegen. Nog wel even wennen.

  Dank voor deze foto’s Koen, plaats weer gauw eens wat.

 14. Heb zo eens een macro-opname van menselijke lippen gezien. Gruwelijk! Om nooit nog een vrouw te kussen… Geef mij maar dit spinnetje. Al zou ik het niet op afgebeelde grootte tussen mijn sla willen vinden. Prachtige foto!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: