o-v (15) Ronse 2 Einde van de reeks: Oost-Vlaanderen in beeld

Edit 30/11/2017: meer info over de allernieuwste uitgave: ‘Fotogeniek Vlaanderen, 125 toplocaties voor de natuur-en landschapsfotograaf’: Hier klikken

Fotogeniek Vlaanderen_boek 3D

Ronse ligt in de prachtige Vlaamse Ardennen en dat kan je goed zien vanuit zo’n uitkijkpost!

Hier zie je in de verte de Muziekberg (133 meter)

Aan de ander kant de uitlopers van de Hotondberg ( 145 meter) met aan de voet arbeiderswoningen en terug weer de typische schuine glasdaken van een textiefabriekje

Tenslotte nog een beeld van de Crypte onder de St-Hermeskerk. Hét paradepaardje van de stad Ronse en terecht! Deze ondergronds kathedraal is een indrukwekkend monument met een verborgen grafkamer, een waterput, een ziekenkamer, enz  Dit bijna 1000 jaar oud Romaans architecturaal pareltje (met 32 zuilen!) is een aanrader van formaat!

En hiermee eindigt m’n reeks over ‘ontdekkingen’ in Oost-Vlaanderen. Sommige van deze beelden en een hele reeks anderen kan je zien in een extra uitgave van Knackmagazine over wandelingen en fietstochten in Oost-Vlaanderen. De uitgave is voorzien voor de maand juli of augustus. Ik hou jullie op de hoogte!

Heel wat meer foto’s uit Ronse en Oost-Vlaanderen vind je hier

Gepubliceerd door Koen

www.koendelanghe.com

18 gedachten over “o-v (15) Ronse 2 Einde van de reeks: Oost-Vlaanderen in beeld

 1. Wanneer in in Ronse kom, na een mooie rit door het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen heb ik vaak de indruk dat het een lelijk industriestadje is, maar door jou foto’s hier moet ik toch mijn mening herzien.
  Prachtige reportagei

 2. Zo Koen,
  Een prachtige bosrijke omgeving daar bij dat stadje.
  De ondergrondse kerk lijkt mij inderdaad ook
  mooi om te fotograferen.
  Prachtig die vele zuilen.
  gr.
  Ton

 3. Het ziet er daar echt mooi uit. Heel mooie foto’s, vooral die van de crypte. Die Knack zal hier zeker gelezen worden 🙂

 4. Ik vertoef rondom Ronse veel en graag, vanwege de prachtige streek.
  De Vlaamse ardennen trekken me altijd aan.
  Maar om dan door Ronse te rijden, was het een beetje afkicken.
  Maar ik zal mijn standpunt eens moeten herbekijken, na het zien van jou reportage.
  We hebben er wel een paar keer lekker uit gaan geëten en een terrasje gedaan nabij een mooi school.
  Nu zal ik zeker eens de Crypte onder de St-Hermeskerk gaan bekijken.
  Zowel deel één als deel twee zijn weer indrukwekkend mooi gespot.
  Gr.
  P-TER

 5. Vorig jaar ben ik een beetje over Ronse te gast geweest in Pays des Collines. Het is er ook een prachtige streek om te fietsen. Net over de taalgrens.
  Zaterdag en zondag waren we in Galmaarden, maar het was er me te warm om mijn fototoestel mee te sleuren rond mijn nek op de fiets. Ik zal in het vervolg mijn oud toestel meenemen. Dat is heel wat lichter.

 6. Dat zijn prachtige beelden, die je ons hier laat zien. Ik ken Ronse helemaal niet en wat me in de commentaren zo opvalt, is dat Bloggers, die Ronse wel kennen, blijkbaar hun mening over het plaatsje herzien. Voorwaar, een knappe prestatie van jou, Koen!
  Mooie afsluiting die je hier gepost hebt.

 7. Als je het zo beziet, is Ronse nog wel eens het (her)ontdekken waard. ‘k Zal er de volgende keer eens met ‘andere’ ogen proberen naar te kijken. Jouw verdienste ! Mooie foto’s van een, volgens mij, niet de meest aantrekkelijke stad…

 8. Inderdaad een speciale plek, Ronse, ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik er voor het laatst kwam. Dat van die crypte is nieuw voor mij, weeral iets om eens te bezoeken.
  Ik zag een fotograaf die een foto van mij maakte afgelopen zondag, dus misschien maak ik intussen toch deel uit van jouw verzameling.

 9. Mooi, lelijk… ach, laten we die woorden uit onze vocabulaire bannen. Ronse-Renaix is gewoon een vervallen, maar authentiek textielstadje bestaande uit een unieke mix van groen en baksteen. Denk het staatsrechtelijk kader even weg (Vlaanderen, België…), en je waant je zo in “Le Nord”, het Franse departement van de overburen met wie wij, Zuid-Oost- en Zuid-West-Vlamingen, veel meer gemeen hebben dan we zullen durven toe te geven, gelet op de fricties die regelmatig het lapje grond genaamd België (van het Keltisch : lage grond), teisteren. Maar die bewustwording, namelijk de gemene zaak met de Vlamingen uit de Leie- en Scheldevallei, met de Roebekenaars en Rijselaars, met de Doornikzanen en de inwoners van Douai is verduiveld moeilijk. Je moet daar immers bij toegeven en erkennen dat je een geestesgemeenschap moet vormen met taalconcurrenten, nochtans, hier ligt de kern van de zaak, maar beleidsmatig is dat zo moeilijk hard te maken. Eilaas.

  Bedankt voor deze interessante reactie, Pierre! Alleen, het woordje ‘vervallen’ vind ik misshien wat overdreven. Mogelijk hier en daar wel uiteraard, maar toen ik er was viel het me toch op dat het op vele plaatsen aangenaam vertoeven was. Mooie pleinen,gezellige terrasjes, prachtige gebouwen. Van vele mensen gehoord dat er grote inspaningen worden gedaan om de vervallen fabriekjes een nuttige nieuwe bestemming te geven. Enfin, zoals je het mooi en terecht zegt is Ronse inderdaad een authentiek textielstadje met een uniek mix van groen en baksteen waar ik zeker nog eens terug ga voor een echte fotoreportage van de stad op zich. Nogmaals bedankt voor uw bezoek en interesse

 10. Terug prachtige foto’s , voor mij zijn dit unieke beelden die nog nooit ergens vertoond zijn ; en ik ben zelf nog maar 1 keer op die kerktoren geweest , om dat panorama te filmen …
  Ook de moeite is het station , het vroegere station van ’t Zand te Brugge dat hier terug opgebouwd werd in de glorietijd van Ronse , toen je nog zo’n 300 fabrieksschouwen kon tellen !
  Veel van ons erfgoed is voorgoed verdwenen helaas , en men probeert nu wanhopig het povere te redden wat er nog overblijft …
  Je moet zeker eens in de omgeving van die kerk naar het MUST ( MUSeumTextiel), je waant je in een oude fabriek (die nog werkt !) en ook de gebouwen daar behoren tot het oudtste erfgoed van de stad , en voor andere prachtige panorama’s moet je de heuvels in : Kruisberg ( park ) , Zandstraat , Fiertelmeersstraat , Geerstraat (nabij Ommegangstraat)
  Welkom te Ronse , het èchte , niet dat van de stadsgidsen

  Bedankt voor jouw reactie! Ik ga zeker en vast Ronse nog eens bezoeken én fotograferen. Bedankt voor het compliment! Om dat te horen van iemand uit de streek is dat extra leuk natuurlijk.
  Met die laatste opmerking over de stadsgidsen bedoel je toch de boeken en folders, hoop ik 🙂 Ik werd namelijk tijdens mijn bezoekje op de toren begeleid door stadsgids Christophe die mij met een aanstekelijk enthousiasme heel veel interessante zaken verteld heeft over het unieke textielverleden van Ronse én alle sporen die je daarvan nog kan zien.
  Hartelijk dank voor de waardevolle tips die je me geeft!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: