Hard licht en tegenlicht

Nieuw! facebookpagina Fotogeniek Vlaanderen: Klik op ‘dit is leuk’ en blijf op de hoogte van fotogenieke plaatsen en evenementen!

Vorige zaterdag was ik nog eens in Brugge in opdracht voor een Duits magazine (meer daarover later). Ik moest wat toeristisch getinte sfeerfoto’s nemen van de Grote Markt, maar het licht was ondanks de lage zonnestand héél fel. Te fel feitelijk met harde contrasten en storende schaduwen tot gevolg. Dan is het soms mooier om te experimenteren met tegenlicht. Dit geeft ook harde contrasten, maar het is wel functioneler.

update 18:00 1ste foto verkleind, want dit beeld is slechts een voorbeeld van moeilijk licht en dus zeker geen prima beeld

1) Hard licht (en nog enkele dingen…)

brugge-93.jpg

 

2) Zelfde plaats, zelfde tijd, maar in tegenlicht

brugge-89bis.jpg

Auteur: Koen

www.koendelanghe.com

28 gedachten over “Hard licht en tegenlicht”

 1. Pfff ja … dat felle zonlicht kan ’t je moeilijk maken, kweet er alles van! Vind die laatste erg leuk, door het ronde plein en de fietsers krijg je een soort van draaibeweging in de foto, heel mooi!

 2. Aan de eerste foto te zien was het licht inderdaad niet ideaal. Maar je hebt het goed opgevangen. Zon achter het standbeeld gezet, mooie doortekening in de schaduwpartijen. Compositorisch ook sterk en zoals Monique al aangaf zit er veel dynamiek in je tweede foto.

 3. ik heb het steeds moeilijk als er te veel licht is
  maar jij blijkbaar niet!
  en het kopje , ja ik kon het neit laten toen mijn zoon dit kopje warme choco kreeg moest ik er een foto van maken met natuurlijk “valentijn ” in mijn gedachten hé

 4. Zijn zeker geslaagd, maar dat hoef ik niet in uw soep te doen.
  Ik zie graag foto’s met schaduw, waar in de donkere delen nog contrast is,en lap, hier krijg ik ze dan.

 5. Die tweede is een wel heel sterke foto. Mooie les in het gebruik van natuurlijk zonlicht.
  Doordat de koets in de eerste niet goed loskomt van z’n achtergrond lijkt de foto nogal druk en chaotisch. Bij de tweede zijn de fietsers veel prominenter in beeld en dat geeft meer dynamiek (typisch brugs toerisme). Ook het net afgesneden torentje in de eerste doorbreekt de rust in de foto.

 6. Het licht was inderdaad wel erg fel,
  maar de tweede foto is toch goed gelukt,met tegenlicht.
  Ik ben benieuwd of je op een ander
  tijdstip van de dag nog meer foto’s hebt gemaakt.

 7. @ Xray, heel goed beoordeeld die eerste foto. Het is inderdaad niet alleen de (te)harde schaduwen waarover ik het heb in mijn voorwoord, maar nog tal van andere zaken die de foto echt wel tot ‘een mindere’ maakt. Daarom heb ik ze hier onder elkaar geplaatst: een doorsneebeeld (dus slecht 🙂 ) en een veel beter beeld (althans volgens mij)
  Ik ga die eerste foto direct wat kleiner maken, zie…
  Voila, geregeld! Anders denken er nog dat ik die eerste goed vond 😉

 8. Ook ik vind de tweede foto een pak beter, omdat die meer dynamiek uitstraalt… De schaduwen zijn hier minder storend dan in de eerste foto, waarbij de koets precies in de duisternis verdwijnt.

 9. Niet enkel het licht is fel in de eerste foto, ik vind de kleuren nogal hard ook. En de grote schaduw op de voorgrond vind ik storend. Ook mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de tweede.
  Wat ik hier nu zo fijn aan vind Koen, is dat je beide beelden toont. De eerste, waar een “probleem” in zit en dan de tweede met en mogelijke oplossing. Heel leerrijk hoor! Merci.

 10. @ Klaproos: het is een voorstel voor een bijkomend beeld bij een reeks (winkel-en restaurantinterieurs) die al aangekocht is voor een artikel in juni. Of ze dit beeld (ik heb nog een hele reeks soortgelijke opgestuurd) uiteindelijk ook gaan gebruiken is helemaal niet zeker.

 11. Fietsers in Brugge en dan ook nog met fietstassen op de fiets; dat moeten haast wel Nederlanders zijn! Zoals jij het in beeld gebracht hebt nodigt het ook uit om te gaan fietsen want er is geen auto te zien. Zal vast een autovrij-gebied zijn.
  Ik zit steeds te kijken naar de jas van die man; tegenlicht en dan toch de jas mooi van kleur in beeld. Maar ja daar ben jij ook beroeps voor zei de amateur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: